Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informator Horní Suchá 10/2016

http://www.hornisucha.cz/informator-2016

http://www.hornisucha.cz/files/files/informator/2016/informator_2016_10_web.pdf

http://www.hornisucha.cz/files/files/informator/2016/informator_2016_10_web.pdf

 

„Šárky“ zpívaly pro radost

 

Na poslední letní páteční den 16. září 2016 připravil Ženský pěvecký sbor Šárka, z. s., v Dělnickém domě pro občany Horní Suché a všechny příznivce sborového zpěvu kulturní dárek − slavnostní koncert u příležitosti 45. výročí založení sboru. Na tuto jedinečnou akci zavítali rodinní příslušníci, přátelé, známí a milovníci sborového zpěvu, a nebyli to jen místní, někteří přijeli i ze vzdálenějších obcí.

Aby celá akce měla hladký průběh, ujala se moderování zkušená dlouholetá členka sboru paní Milena Tvardíková. Úvodem přivítala všechny přítomné hosty, zvláště pak pana starostu Ing. Jana Lipnera a místostarostu pana Josefa Žerdíka, zastupitele obce Horní Suchá, bez jejichž podpory by se koncert nemohl uskutečnit. Uvítala a představila zástupce firem, kteří koncert podpořili ať už finančními, nebo věcnými dary, za což jim patří vřelý dík.

Kytičkou byla přivítána bývalá dirigentka ŽPS Šárka paní Dagmar Zineckerová a zakládající členky sboru - paní Adelheid Vahalíková, Jana Suchánková, Irena Chasáková. I když svou činnost v ŽPS Šárka již ukončily, často provázejí sbor na koncertech, a jsou přísnými kritiky. Poděkování patřilo i paní Blaženě Trnkové, manželce skladatele pana Františka Trnky, který spoustu skladeb upravoval právě pro „Šárky“.

 

Poté taktovku převzala paní Dagmar Heroutová, pod jejímž vedením Šárka vystupuje od roku 2003.

Úvodní píseň, kterou „Šárky“ zahájily koncert a která se již stala hymnou pěveckého sboru, jistě oslovila všechny posluchače. Text písně „Zpíváme pro radost, pro úsměv milý“ vychází z poslání sboru a nadšení zpěvaček. Vždyť jejich písně, ať už lidové, klasické, nebo evergreeny oblažují občany v domovech pro seniory, v nemocnicích, rehabilitačních zařízeních, na vernisážích a při různých společenských akcích. Hezkou tradicí se již staly vánoční koncerty.

 

V první části koncertu se „Šárka“ představila „kytičkou“ lidových písní ze Slezska a Lašska. Po vystoupení hostů, polského smíšeného pěveckého sboru SUCHA, byla krátká přestávka, ve které si mohli přítomní prohlédnout vystavené obrazy havířovské výtvarné skupiny KVAŠ a fotografie z cest pánů Jiřího Wašniovského, Jiřího Tvrdíka a Radka Jahna.

 

V druhé části koncertu zazněly skladby českých klasických autorů za klavírního doprovodu paní Jany Daňkové. Nejpůsobivěji vyzněla skladba Zpívání o vodě, jejímž autorem hudby je právě pan František Trnka. Poté vystoupili hosté − klarinetové kvarteto žáků ZUŠ Pavla Kalety z Českého Těšína a ZUŠ Leoše Janáčka z Havířova ve složení T. Hadyna, F. Smyček, A. Skotnica, E. Wybitul. Velkolepým potleskem byl odměněn sólista na zobcovou flétnu Lukáš Malyška, který se představil publiku skladbou Montiho čardáš za klavírního doprovodu paní Daňkové. Tuto část koncertu završilo vystoupení hudební skupiny DOUDA BAND, jejímž členem je místostarosta pan Josef Žerdík.

Závěrečná část koncertu byla věnována písním nesmrtelné trojice Voskovce + Wericha + Ježka s kytarovým doprovodem pana Jaroslava Holeše.

 

A jak už to na závěr bývá, poslední slovo si vzal starosta Horní Suché Ing. Jan Lipner, který nešetřil slovy chvály, poděkoval všem „Šárkám“ za reprezentaci obce Horní Suchá a popřál hodně dalších úspěchů.

 

Uspořádání slavnostního koncertu bylo dobrým počinem, neboť tímto se Ženský pěvecký sbor Šárka ještě hlouběji zapsal do povědomí lidí. Poděkování patří všem učinkujícím, organizátorům, sponzorům, zvukaři a osvětlovači, ale také fantastickému publiku, které vystupující odměnilo velkým spontánním potleskem.

A my Šárky? Měly jsme dobrý pocit, že všechen čas, který tomuto koníčku věnujeme ve svém volnu, nepřišel nazmar. Odměnou pro nás bylo to, že se lidé bavili, měli dobrou náladu, zapomněli na všední starosti a odnesli si s sebou hezký kulturní zážitek. Možná si někteří cestou prozpěvovali refrény již zapomenutých písní, které Šárky na svém koncertu oživily.

 

Anna Woznicová

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Archiv

Kalendář
<< leden >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31